ترکیه این روزها یکی از مقاصد مهم گردشگری و مهاجرت ایرانیان است. کشور اوراسیایی ترکیه به یک گذرگاه بین دو قاره شبیه است. این کشور دارای مرز خاکی و آبی با اروپا است و از حیث موقعیت جغرافیایی، اهمیت ویژهای دارد. اقتصاد این کشور برخلاف ایران از تنوع خوبی برخوردار است.
ترکیه در رتبهبندی میزان تولید ناخالص ملی، رتبهای بهتر از 20 را در اختیار دارد. زیرساخت مناسب، موقعیت ویژه جغرافیایی، نبود تعصبات مذهبی، وجود قوانین حمایتگر از صنعت و تولید و تعاملات بینالمللی خوب، از جمله مواردی است که هر شخصی را به فکر راهاندازی کسبوکار در این کشور میاندازد.
دفتر مرکزی شرکت ویتریول در ترکیه قرار دارد. این شرکت سالها است در زمینه مهاجرت، تحصیل، سرمایهگذاری و خرید مسکن در خارج از کشور فعالیت میکند. فعالیتهای این شرکت، کاملا قانونی و زیر نظر جمهوری اسلامی ایران است.
در ترکیه میتوان حساب بینالمللی در بانکها افتتاح کرد که امتیاز بزرگی در راهاندازی یک کسبوکار است. اما آیا ثبت شرکت برای فعالیت اقتصادی در ترکیه ضروری است؟ بله، در ترکیه برای داشتن هر فعالیت اقتصادی باید شرکت به ثبت برسانید. این فعالیتها میتواند شاملراهاندازی یک کافه یا خشکشویی باشد اما تفاوتی نخواهد کرد و شما باید ابتدا شرکت به ثبت برسانید.
همه اتباع خارجی در ترکیه مشمول این قانون هستند. سابقا در این کشور ثبت شرکت بدون داشتن شریک ترک ممکن نبود، اما این قانون دیگر برای ایرانیان وجود ندارد و میتوانید تمام مالکیت شرکت را در اختیار داشته باشید. ثبت شرکت در ترکیه فرآیند پیچیده و دشواری نیست. این فرآیند مدتزمان کوتاهی به طول خواهد انجامید. شما بعد از فراهم کردن مقدمات و ثبت شرکت میتوانید فعالیت اقتصادی خود را در ترکیه آغاز کنید.
تنوع شرکتها در ترکیه به ایران شبیه است:
تمام شرکا باید گذرنامه خود را ترجمه و به تأیید رسمی برسانند. اگر شریک شما یک هویت حقوقی است، باید گواهی فعالیت را به همراه تأیید سازمانهای مربوطه در ترکیه تهیه کنید. برگههای نشاندهنده تمکن مالی باید ارائه شود. اساسنامهای باید تدوین شود که شامل نام مدیر، زمینه فعالیت شرکت، حقالسهم شرکا و موارد دیگر باشد. ارائه اساسنامه از طریق سیستم رجیستری تجاری دولت ترکیه صورت میگیرد. به هر پرونده ایجادشده در این سامانه یک کد تعلق میگیرد که تا پایان فرآیند ثبت شرکت در ترکیه، پرونده از آن طریق شناسایی میشود.
قدم بعدی تهیه شماره مالیاتی با رجوع به اداره دارایی است. بازرسان این اداره آدرس اعلامشده را بررسی و تأیید میکنند. (آدرس محل شرکت میتواند همان محل سکونت باشد و اعلام هومآفیس کنید؛ پس از آن شماره مالیاتی برای شما از سوی سازمان مالیاتی صادر خواهد شد. با طی مراحل ذکرشده، مستندات را همراه با برگههای تکمیلشده به اتاق بازرگانی ارائه میکنید و کارت بازرگانی را اخذ میکنید. سپس در روزنامه رسمی آگهی را به ثبت میرسانید.
نمونه امضاها و وکالتنامه باید در دفترخانه رسمی نیز تأیید شود. علاوه بر نکات ذکرشده، باید یک حسابدار ترک به استخدام درآورید (حقوق حسابدار برای این منظور 500 لیر در ماه خواهد بود) و یک حساب در بانک افتتاح کنید. حدود 25 درصد سهام تاسیس شرکت را باید برای مدتی در این حساب قرار دهید و مسدود خواهد شد. مدتزمانی که این مراحل طی میشود، 4 تا 8 روز است. هزینهای که برای فرآیند قانونی ثبت شرکت در ترکیه باید بپردازید قطعا بیشتر از 1500 لیر خواهد بود. عمده هزینههایی که باید پرداخت شود برای فراهم کردن و به تأیید رساندن اسناد شرکت و پرداخت حق اشتراک سالانه نام تجاری است.
شما با ثبت شرکت یک سال اقامت ترکیه را دریافت خواهید کرد که بهصورت سالانه قابل تمدید است و بعد از 3 سال میتوانید تقاضای اقامت شهروندی ترکیه را کنید. توجه داشته باشید که در کشور ترکیه به ازای استخدام هر شخص خارجی، شرکت موظف به استخدام 5 شخص با تابعیت ترکیه است. استخدام این افراد باید به شکل رسمی صورت گیرد و بیمه آنها مطابق قانون، توسط کارفرما پرداخت شود.
برای تمدید ویزای یکساله ذکرشده باید شرکت را فعال نگهدارید. فعال بودن یک شرکت به معنای صرف هزینه و کسب درآمد است؛ اما این هزینهها چیست؟ هزینههای جاری شرکتها در ترکیه به شرح زیر است:
هر فرد با ثبت شرکت در ترکیه از مزایای حقوقی و شهروندی خاصی برخوردار میشود.
این مزایا عبارت هستند از: