نحوه ثبت شرکت در ترکیه و مزایا
چرا باید در ترکیه شرکت ثبت کنیم؟
این کشور نسبت به ایران مزایای ویژهای برای تجارت دارد. ثبات اقتصادی بیشتر نسبت به ایران، سرمایهگذاری در ترکیه را منطقیتر جلوه میدهد. در قیاس با ایران، ترکیه ارتباط بیشتری با بازارهای جهانی دارد. زیرساختهای صنعت و تجارت در این کشور، کاملا شکل گرفته است و قوانین مالیاتی جذابی برای فعالین اقتصادی دارد.
از نکات بسیار مهم ثبت شرکت در ترکیه این است که منجر به اخذ اقامت خواهد شد. اما آیا ثبت شرکت برای فعالیت اقتصادی در ترکیه ضروری است؟ بله، در ترکیه برای داشتن هر فعالیت اقتصادی بایستی شرکت به ثبت برسانید. این فعالیتها میتواند شامل راهاندازی یک کافه یا خشکشویی باشد؛ اما تفاوتی نخواهد کرد و شما باید ابتدا شرکت به ثبت برسانید.
همه اتباع خارجی در ترکیه مشمول این قانون هستند. سابقا در این کشور ثبت شرکت بدون داشتن شریک ترک ممکن نبود، اما این قانون دیگر برای ایرانیان وجود ندارد و میتوانید تمام مالکیت شرکت را در اختیار داشته باشید. ثبت شرکت در ترکیه فرآیند پیچیده و دشواری نیست. این فرآیند مدت زمان کوتاهی به طول خواهد انجامید. شما بعد از فراهم کردن مقدمات و ثبت شرکت میتوانید فعالیت اقتصادی خود را در ترکیه آغاز کنید.
شرکتها در ترکیه چند نوع هستند؟
تنوع شرکت ها در ترکیه به ایران شبیه است:
شرکتهای سهامی خاص حداقل نیاز به 5 فرد حقیقی یا حقوقی برای تاسیس دارد. سهامی خاص حداکثر 250 نفر سهامدار میتواند داشته باشد و اگر تعداد بیش از این باشد شرکت سهامی عام خواهد بود. سرمایه اولیه برای تاسیس این نوع شرکتها حداقل 50000 لیر است.
شرکتهای با مسئولیت محدود نوع دیگری هستند که میتوانند متشکل از 2 تا 50 سهامدار برای تاسیس باشند. قانون ترکیه به تازگی ثبت شرکت مسئولیت محدود با یک نفر را نیز، مجاز دانسته است. حداقل سرمایه برای تاسیس این نوع شرکت 10000 لیر است.
انواع دیگر شرکتها در ترکیه، شرکتهای مختلط، موسسات مالی یا همان صرافی، تضامنی هستند.
نکته بسیار مهم: توصیه میکنیم پیش از اقدام به ثبت شرکت در ترکیه، قوانین هر نوع شرکت را به دقت مطالعه کنید. اکثر شرکتها در موقع تاسیس شباهتهای بسیاری دارند و تفاوتشان در هنگام ورشکستگی و انحلال است. همچنین با وجود هزینههای پایین در ترکیه، ثبت شرکت یکی از گرانترین راهها برای اخذ اقامت این کشور است. اگر صرفا به این جهت قصد ثبت شرکت در ترکیه را دارید، توصیه میکنیم روشهای دیگر را نیز بررسی کنید.
ثبت شرکت در ترکیه چه روندی دارد؟
تمام شرکا باید گذرنامه خود را ترجمه و به تایید رسمی برسانند. اگر شریک شما یک هویت حقوقی است، باید گواهی فعالیت را به همراه تایید سازمانهای مربوطه در ترکیه تهیه نماید. فرمهای نشاندهنده تمکن مالی باید ارائه شود. اساسنامهای باید تدوین شود که شامل نام مدیر، زمینه فعالیت شرکت، حقالسهم شرکا و موارد دیگر باشد. ارائه اساسنامه از طریق سیستم رجیستری تجاری دولت ترکیه صورت میگیرد.
به هر پرونده ایجاد شده در این سامانه یک کد تعلق میگیرد که تا پایان فرآیند ثبت شرکت در ترکیه، پرونده از آن طریق شناسایی میشود. قدم بعدی تهیه شماره مالیاتی با رجوع به اداره دارایی است. بازرسان این اداره آدرس اعلام شده را بررسی و تایید مینمایند (آدرس محل شرکت میتواند همان محل سکونت سکونت باشد و اعلام هومآفیس کنید). پس از آن شماره مالیاتی برای شما از سوی ارگان مالیاتی صادر خواهد شد.
با طی مراحل ذکر شده، مستندات را همراه با فرمهای تکمیل شده به اتاق بازرگانی ارائه مینمایید و کارت بازرگانی را اخذ میکنید. سپس در روزنامه رسمی آگهی را به ثبت میرسانید. نمونه امضاها و وکالتنامه باید در دفترخانه رسمی نیز تایید شود. علاوه بر نکات ذکر شده، میبایست یک حسابدار ترک به استخدام درآورید (حقوق این حسابدار بالای 200 دلار در ماه خواهد بود) و یک حساب در بانک افتتاح کنید.
حدود 25 درصد سهام تاسیس شرکت را باید برای مدتی در این حساب قرار دهید که این حساب مسدود خواهد شد. مدت زمانی که این مراحل طی میشود، 4 تا 8 روز است. هزینهای که برای فرآیند قانونی ثبت شرکت در ترکیه باید بپردازید قطعا بیشتر از 1500 لیر خواهد بود. عمده هزینههایی که باید پرداخت شود برای فراهم کردن و به تایید رساندن اسناد شرکت و پرداخت حق اشتراک سالانه نام تجاری است.
با ثبت شرکت در ترکیه یکسال اقامت این کشور را دریافت خواهید کرد که به صورت سالانه قابل تمدید است و بعد از 5 سال میتوانید تقاضای اقامت دائم کنید. برای تمدید ویزای یکساله ذکر شده باید شرکت را فعال نگه دارید. فعال بودن یک شرکت به معنای صرف هزینه و کسب درآمد است.
اما این هزینهها چیست؟ هزینههای جاری شرکتها در ترکیه به شرح زیر است:
• هزینه اجاره ماهانه دفتر
• حقوق و بیمه حسابدار ترک و کارمندان
• انرژی، آب، تلفن، اینترنت
• اگر محل کار اجارهای باشد، 23% مالیات بر اجاره باید پرداخت شود.
• هزینه سازمانهای مختلف مانند دفاتر رسمی که سالیانه بالغ بر 1000 لیر است.
• مالیات اعمال شده بر درآمد که معادل 18 درصد